vrijdag 4 september 2015

1e ronde: Rudy Bloemhard zorgt voor daverende verrassing


Het OSKA 2015 is van start gegaan met 92 deelnemers. Vanavond zitten er door de vele bye's 66 man achter de borden. Dit jaar zullen voor het eerst in 14 jaar geen partijen live te volgen. We zullen in dit blog het toernooi nu volgen via partijfragmenten.


De eerste zetten worden gedaan
In de eerste ronde kunnen er altijd al meteen leuke dingen gebeuren. Omdat er op rating is ingedeeld, worden de sterkere spelers geacht te winnen. Maar voor de (op papier) zwakkere spelers is er juist een kans om zich te bewijzen.

In de partij Jorick Laan – Mees van Osch (bord 6 in de A-groep) sloeg de vlam al vroeg in de pan.

Jorick Laan - Mees van Osch


Wit speelde hier 6. Lc4, met een duidelijke bedoeling. Zwart verdedigde zich met 6. …, e6 maar hierop had wit 7. Lxe6! klaarliggen. Slaat zwart deze loper, dan volgt er een leuk mat op h5. Vandaar 7. …, g5 en nu had zwart het volgens de computer niet gemakkelijk gehad na 8. Lxd7+, Lxd7 9. Lg3. Maar wit koos voor 8. Dh5, wat zwart de kans gaf voor 8. …, Th7!. En nu is het ineens wit die in de problemen is: zijn loper op h4 hangt en zwart, die nu alles gedekt heeft, dreigt ook Dxb2.

In de B-groep maakten Jos Fischer en Carlos Preuter er een mooi gevecht van. Zwart wist een goede stelling te bereiken, maar wit nam de aanval over. Deze sloeg echter niet door, waarna de volgende cruciale stelling werd bereikt.

Jos Fischer - Carlos Preuter


Bij gebrek aan nuttige aanvalszetten (de zwarte koning kan naar a7 ontsnappen) speelde wit maar 1. Txd4. Jammer voor hem, aangezien hij na 1. Td7 erg goed gestaan had. Nu is zwart weer terug in de partij. Het beste is 1. …, Lc5 maar zwarts zet ziet er ook logisch uit. Toch staat wit hierna objectief weer wat beter. 1. …, Tag8 2. Tg4, Lc5+ 3. Tf2 Lijkt gedwongen, aangezien 3. Kh1 faalt op 3. …, Dxg4 omdat de h-pion nu ineens gepend is. Na de partijzet wist wit zich niet meer te verdedigen en ging de overwinning naar zwart. Maar wit had een prachtige kans: na 3. d4! Lxd4 4. Tf2 (4. Txd4 gaat niet) staat wit gewonnen. Als de dame van de g-lijn weggaat, blijft de loper op d4 hangen. En na 4. …, Lxf2+ heeft wit 5. Dxf2+ als tussenschaak, waarna de dame op g7 weer blijft hangen….

Een grote verrassing in de A-groep: Rudy Bloemhard wist met de witte stukken Frank Kroeze te verschalken.
Rudy Bloemhard - Frank Kroeze


In de diagramstelling is er weinig aan de hand. Wit speelde 1. Dh5 en nu had zwart zich afdoende kunnen verdedigen met 1. …, Tg6. Zwart had dit ongetwijfeld gezien, maar koos voor 1. …, Tcd8, in de veronderstelling dat de witte dame na 2. Txd8, Txd8 gebonden was aan d1 om mat-achter-de-paaltjes te voorkomen – een aanvalszet als 3. Dxf7 is niet mogelijk. De pech voor zwart was dat de witte dame aanval en verdediging kan combineren: na 3. Dg4 kon hij meteen opgeven (alleen door zijn toren te geven was mat te voorkomen). Zuur natuurlijk, maar zo’n zetje kun je wel eens over het hoofd zien….

Tijd voor een eindspel. In de partij Pieter Verhoef – Dries Wedda kwam de volgende stelling op het bord.
Pieter Verhoef - Dries Wedda


Zwart had zojuist Lh5 gespeeld en remise aangeboden. Wit zag nog een laatste kans en speelde 1. Kb2, een listig zetje dat zwart verleidde tot 1. …, Kg3. Na een wachtzet als 1. …, Lf3 heeft wit niet beter dan 2. Kb3, Ld1+ 3. Kc4, Lxa4 4. Kxd4 en nu kan zwart met 4. …, Lc2 afwikkelen naar het eindspel van de loper van de verkeerde kleur. Maar de partijzet is nog niet verkeerd. De partij vervolgde met 2. Kb3 en nu tastte zwart echt mis met 2. …, Ld1+ Hier had 2. …, Kxh4 3. Kc4, Le8 nog net op tijd redding geboden. Nu was zwart te laat: 3. Kc4, Lxa4 4. h5, Le8 5. h6, Lg6 6. Lg8 en wit won.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten